Location:

Dundee

Client:

Dundee City Council

Main Contractor:

BAM Scotland

Engineer:

Arup

Architect:

Kengo Kuma & Associates

Tonnage:

780

Completion Date:


Overview:

The Victoria and Albert (V&A) Museum project comprises of 2 separate 3 storey buildings with sloping external walls which merge together to form 1 building at roof level. The building changes shape and orientation at each level and is cladded with decorative precast concrete units which was inspired by Scotland’s cliffs.

The building structure is made up of in-situ concrete sloping walls around the perimeter, with further concrete walls and cores internally to provide stability.

The elevated structural steel and metal decking floors span between the external walls and internal cores at 3 levels to tie the whole structure together. Long span beams and trusses have been utilized to achieve large clear span areas, suitable for the museum galleries. The nature of the design required large numbers of heavy connections between the floor beams and the concrete walls. Heavily engineered cast-in plates and site welded connections were developed specifically for this project.

Due to the interdependency of the steel and concrete elements, the construction sequence for this building was developed collaboratively by BAM and all the main trades. The working area around the site was also very limited, which further promoted the need for coordination and cooperation between trades.

The V&A Museum is Scotland’s first museum dedicated to design.


Related Projects