Skip to main content

Project

V&A Dundee,
Dundee, Scotland

V&A Dundee

V&A Dundee is Scotland’s first museum dedicated to design, so for us, there was something special about being part of its creation.

The museum is made up of two separate three-storey buildings with sloping external walls, which merge together to form one building at roof level - the building changes shape and orientation at each level and is cladded with decorative precast concrete, designed to invoke a feeling of witnessing the beauty of the Scottish cliffs.

Location
Dundee, Scotland
Client
Dundee City Council
Main Contractor
BAM Scotland
Engineer
Arup
Architect
Kengo Kuma & Associates
Tonnage
780
Download as PDF
V&A Dundee

The building structure is made up of in-situ concrete sloping walls around the perimeter, with further concrete walls and cores internally to provide stability.

The elevated structural steel and metal decking floors span between the external walls and internal cores at three levels to tie the whole structure together. We used long span beams and trusses to achieve large areas, that would be suitable for the museum galleries. The nature of the design required large numbers of heavy connections between the floor beams and the concrete walls. To achieve the vision for this project, we used heavily engineered cast-in plates and site welded connections that were developed specifically for this building.

V&A Dundee

With so much interdependency between the steel and concrete elements, the construction sequence for this building was developed collaboratively by BAM and all the main trades. The working area around the site was very limited, so we worked closely with all trades to ensure we achieved a successful, and beautiful end result, which will exist to inspire many generations.